Impresii despre Delta Dunarii

     Delta Dunarii – un ,,must see”- mi-a chemat de cativa ani pasii insa am preferat s-o subclasez in lista cu locurile pe care voiam sa le vizitez. Pana in aceasta vara mi s-a parut mult prea accesibila pentru un punct de atractie turistica, singura opreliste fiind zvonurile despre tantari nesatui – un mit spulberat.

     Am plecat din Suceava pe la 12 P.M., in jurul orei 05 A.M. am traversat Dunarea cu bacul din Braila, iar pe la 08 A.M. am ajuns in Murighiol, Tulcea unde am parcat pentru o saptamana masina si am pornit cu barca, care ne astepta, spre pensiunea in care urma sa ne cazam.

     La primul ,,contact” cu Delta am fost usor indignat: este o regiune de mare frumusete turistica si de un real interes stiintific, rezervatia Biosferei Delta Dunarii se afla pe locul 5 intre zonele umede ale Terrei si pe locul 2 in Europa, dar ca importanta ecologica este a 3-a din lume, insa nu poti sa nu observi gardurile cu vopseaua coscorovita a caselor, asezamintele saracacioase, oamenii arsi de soare si de vant, dar cu zambetul pe buze si cu un bun simt intact…

     Transportul cu barca pana la pensiune a durat aproape 2 ore si a fost un bun prilej pentru a observa o multime de canale, rezultate prin regularizarea cursurilor si lacuri. Rezervatie naturala unica in Europa si atractie turistica majora, Delta Dunarii reprezinta un paradis al florei si al faunei cu peisaje nealterate de interventia omului. Este ambientul natural de viata pentru o multitudine de specii vegetale si animale. Nu intamplator pasarile sunt cele care au creat faima deltei, cunoscuta, înca de la începutul secolului ca un paradis avian. Primavara si toamna se pot intalni aproape 300 specii de pasari, multe dintre ele migratoare. Noi am identificat cu usurinta cormorani, starci, vulturi pescari, egrete, lopatari, rate, gâste, pescarusi, prepelite, lebede. Cel mai mult ne-a bucurat intalnirea unei colonii de pelicani pe care i-am putut admira indeaproape; zborul acestora e un adevarat spectacol. Oboseala si razele soarelui ma impiedicau pe alocuri sa privesc orizontul ce nu se mai termina in albastru. Cu toate acestea, fiecare canal pe care intram cu barca ne facea mai atenti, mai concentrati, mai dornici sa descoperim vietuitoare pe care le-am vazut pana atunci numai la muzee, la televizor si prin carti. Natura ne dezvaluia salciile ce se inchinau apei, frasini, arini si, bineinteles, numeroase plante agatatoare. Papura, rogozul se amestecau cu stuful. Cel mai mult mi-au placut insa nuferii albi si galbeni. In plus, multitudinea speciilor de pesti transforma Delta intr-un paradis al pescarilor.

     In spatele pensiunii unde eram cazati trecea un canal unde am pescuit si am prins numai rosioare (aproximativ 4kg). Am negociat insa cu un pescar local ce ne-a dus pe Lacul Isac unde am prins cel putin 10 kg de biban si stiuca.

     Noi ne-am cazat la Pensiunea Eden si sunt convins ca am facut o alegere reusita. Recomand pentru cazare Delta Dunarii! In camere exista aer conditionat, televizor, telefon si frigider. Are centrala termica ce asigura permanent apa calda si incalzire pe timpul perioadelor friguroase. Pe langa cele 10 camere spatioase, exista si 2 apartamente, ideale pentru familiile ce vin cu niste copii.

     Pensiunea Eden, Cazare Delta Dunarii este situata în Crişan, localitate în care se bifurcă, cel mai adesea, majoritatea escapadelor în Delta Dunării.

     Masa se poate servi la restaurant sau pe terasa iar specialitatile din peste sunt un deliciu chiar si pentru cei mai pretentiosi gurmanzi. Asa cum era de asteptat, aici am mancat cel mai gustos bors de peste, icre, chiftele de peste, peste umplut cu ciuperci, stiuca umpluta, peste la gratar, saramura de peste, scrumbie marinata, etc.

     Zilele se pot alterna frumos: o zi de plaja la pensiune (pe sezlonguri confortabile), o zi plimbare cu barca, o zi la pescuit, o alta la Sulina (unde se poate vizita Farul Vechi care, sincer, mie nu mi-a placut, si se poate face plaja in Marea Neagra), o zi de mers la padurea Letea. In plus, intr-un astfel de peisaj apusul e extraordinar. Tantarii, dupa cum am precizat si mai sus, vor ramane -pentru noi, cel putin-un mit. Plecand cu niste copii mici, m-am ,,inarmat” cu tot felul de spray-uri si lotiuni pe care nu le-am folosit.

     O zi linistita se poate incheia cu o partida de darts, sah, table, carti sau remi ori cu o conversatie linistita la bar ( povesti pescaresti ). Jocurile sunt puse la dispozitia clientilor de catre proprietarii pensiunii gratuit.

     Delta Dunarii, inedita, ramane, pentru mine, cel putin deocamdata, locul in care am inteles adevarata semnificatie a termenului ,,odihna”.